PREKOGRANIČNI SAJAM KREATIVNIH INDUSTRIJA, MEĐUNARODNA KONFERENCIJA – KREATIVNI FORUM I MEĐUNARODNO JAVNO PREZENTACIJSKO DOGAĐANJE

ULAZ JE BESPLATAN!

U okviru europskog projekta „Creative StartUp“ – IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013, u gradskom prostoru u ulici Ivana Grohovca 1A, od 7. do 9. svibnja održavat će se konferencija i izložbeni sajam Creative Startup, uz popratni kulturni i klupski program, s osnovnim ciljem međunarodnog predstavljanja riječkih i regionalnih kreativaca.

PANEL – DIGITALNI MEDIJI, 11:00 – 12:30

Ivan Lucić (moderator)

Ivan Dorotić / Vizkultura
Split 1980., po struci arhitekt, a po današnjem primarnom djelovanju urednik, publicist i fotograf. Završio je Klasičnu gimnaziju u Splitu te diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Poslije diplome provodi kratak, ali dosta sladak dio života u Brazilu, a po povratku u Hrvatsku radi kao arhitekt u nekoliko studija te honorarni asistent na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Slijedom okolnosti napušta karijeru arhitekta i posljednjih se 5 godina afirmira kao freelance fotograf (poglavito arhitekture), novinar i urednik (poglavito vizualnih umjetnosti) te u odnosima s javnošću (poglavito za projekte kreativnih industrija). Pisao je za niz domaćih medija (Oris, Plan B, 21. Stoljeće…) te 3 godine uređivao blog pogledaj.to, a kao dopisnik iz Hrvatske već dvije godine piše za nizozemski arhitektonski časopis A10. U proljeće 2013., kao glavni urednik i voditelj projekta, pokreće portal o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura.hr. Izlagao je na četiri samostalne fotografske izložbe te na petnaestak grupnih dizajnerskih, arhitektonskih i fotografskih izložbi u Hrvatskoj i Europi.
Fotografije su mu objavljivane u domaćim i svjetskim arhitektonskim i dizajnerskim publikacijama te na naslovnicama Zareza i Orisa. Inicijator je i kustos projekta ‘Plakatiranje’, rastuće kolekcije autorskih plakata koje za portal Vizkultura rade vizualni umjetnici. Autor je Rožnja, produkt dizajnerskog projekta koji je bio jedan od pobjednika regionalnog dizajnerskog natječaja “Young Balkan Designers 2014.”. Za fotografski projekt ‘Podstanari’ na festivalu fotografije Rovinj Photodays 2013. pohvaljen je u kategoriji ‘Umjetnički koncept’.
Živi u Zagrebu, pokušavajući uspješno djelovati u svim navedenim disciplinama te tajno planirajući kako će imenu portala Vizkultura promijeniti samo jedno slovo i odseliti na ‘rodni’ Vis.

Saša Randić / Pogledaj.to
Saša Randić (Rijeka, 1964.) nagrađivani je hrvatski arhitekt. Magistrirao je na Berlage Institutu u Amsterdamu 1992. godine. S Idisom Turatom 1993. godine pokreće ured Randić-Turato, a od 2009. vodi ured Randić i suradnici u Rijeci i Zagrebu. Od 1999. do 2003. vodio je izdavačku djelatnost Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA). U razdoblju od 2003. do 2007. izabran je za predsjednika UHA, gdje je vodio niz stručnih i istraživačkih projekata. Stručni je urednik časopisa Čovjek i prostor 2008./2009. godine. Godine 2009. pokreće portal za arhitekturu, oblikovanje i vizualne umjetnosti pogledaj.to. Portal teorijski istražuje prostorni kontekst i arhitekturu. Predaje na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Edo Plovanić / Muzika.hr

PANEL – MANIFESTACIJE, 12:30 – 14:00

Ana Jergović (moderator)
Ana Jergović direktorica je kreativne agencije IDEOTEKA koju je suosnovala nakon deset godina bavljenja komunikacijama i marketingom na području JI Europe. Ime agencije nastalo je iz njene svrhe – vizualnog i verbalnog oblikovanja komunikacijskih strategija koje se temelje na IDEJI. Diplomirala je njemačku i talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zatim završila Executive MBA program na COTRUGLI Business School. U istoj poslovnoj školi bila je zaposlena kao direktorica marketinga zadužena za razvijanje branda škole i koordiniranje marketinških aktivnosti u sedam država.
Posebno su joj prirasli srcu startup projekti, zbog energije i entuzijazma koji stoje iza svježih ideja. Mentorica je za područje marketinga u projektu Creative Startup Grada Rijeke te u Startup inkubatoru Grada Rijeke.

Igor Kuduz / Dan D
Rođen 1967. u Zagrebu, diplomirao 1995. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1995. vodi uspješan studio za vizualne komunikacije specijaliziran za izdavaštvo i projekte vezane na kulturu. Surađuje s velikim brojem kulturnih institucija, galerija i muzeja na izložbama i dizajniranju publikacija i vizualnih identiteta. Surađivao je s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Institutom za povijest umjetnosti, Galerijom Klovićevi dvori, Gliptotekom HAZU, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, Profilom, Meandrom, Udruženjem hrvatskih arhitekata i drugima. Radi na izdavačkim projektima renomiranih međunarodnih kulturnih institucija: Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA), magazin za suvremenu fotografiju Camera Austria iz Beča, Centar Georges Pompidou u Parizu, Ludwigsmuseum u Budimpešti, Goethe Institut… Dobitnik je uglednih nagrada i priznanja: Type Directors Club (New York), International Society of Typographic Designers (London), AIGA (SAD), How magazine (SAD) i drugih. Član je odbora Hrvatskog fotosaveza. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog dizajnerskog društva. Jedan je od osnivača Instituta za suvremenu umjetnost.

Marko Prpić Zets / IFCC
Direktor IFCC festival
Suosnivač / Kreativni direktor, Boonika udruga i Boonar Studio
Dirketor IFCC festivala, najveće manifestacije digitalne umjetnosti i dizajna u Srednjoj Europi. Radio je kao umjetnički voditelj, grafički dizajner i 3D umjetnik unutar agencija poput Nukleus CA, Unex (Euro RSCG), Momentum (McCann Erickson) i drugih. Suosnivač je Boonika Asociation, platforme koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta te djeluje unutar Boonar Studia, prvog art & design studija u balkanskoj regiji. Uključen je u ostale Boonika projekte poput The Game Project, Booteeq i IFCC festival.

Damir Đurović / ReBoot
Boris Kovaček / Pepermint

PANEL – DIZAJN U SLUŽBI ČEGA?, 15:30 – 17:00

Damir Bralić (moderator)
Rođen 1978. godine u Rijeci. Diplomirao je vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Samostalno, kao suradnik ili konzultant radi na projektima dizajna vizualnih komunikacija, identitetskih sustava i brendinga (Brending i identitetski sustav Zagrebačke županje, Varaždinske županije, Grada Osijeka; Predstavljanje hrvatske na Venecijanskom Biennalu i Olimpijskim igrama u Pekingu; vizualni identiteti izložbi: Europa 2020, Izložba hrvatskog dizajna 040506, 37. zagrebački salon, Zgraf 11; dizajn časopisa Oris, Up&Underground, Concilium te tjednika Novosti; sustavi signalizacije: centar Zamet, zagrebačka gradska signalizacija…). Od 2006. do danas predavao je na Studiju dizajna (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija), Sveučilištu Sjever (Koprivnica/Varaždin – odjel za medijski dizajn). Na obrazovnim institucijama u Zagrebu, Splitu i Koprivnici pionirski u hrvatski obrazovni sustav uvodi kolegije i piše programe iz područja Informacijskog dizajna.


Vanja Cuculić
Rođen u Rijeci 02.12.1977. Nakon završene gimnazije upisuje Studij Dizajna 1996. u Zagrebu. 2000. po diplomi radi kao dizajner, a ubrzo i kao art direktor u marketinškoj agenciji BBDO Zagreb. 2002. suosniva dizajn studio Clinica. Od 2004. do 2007. radi kao asistent na Studiju Dizajna na glavnom kolegiju Projektiranje. 2005. pokreće Studio Cuculić. Od 2006. stalni je suradnik kazališta Gavella. Studio sudjeluje kao dio kreativnog klastera (uz tvrtke Muze i Revolucija) na mnogobrojnim projektima iz područja dizajna kulturno – turističkih destinacija i njihovih atrakcija. Neki od projekata su: Ogulin, zavičaj bajke, Ogulinski festival bajke, Ivanina kuća bajke Plitvičke doline, Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi, Zavičajni muzej poreštine, Kuća maslinovog ulja Tar – Vabriga, Kuća tartufa u Buzetu, Kuća A.G.Matoša u Tovarniku. Projekt vizualnog identiteta Ogulina, zavičaja bajke nagrađen je 2007. godine europskom nagradom za dizajn Red Dot. Osim navedene nagrade Vanja Cuculić je dobitnik još sedam Red Dota. Neka od ostalih priznanja su: Identity Best of the Best, Summit Creative Award, BIO, HOW, International Poster Biennale Teheran, International Theatre Poster Biennale Rzeszow, European Design Award, Magdalena, Zgraf, Biennale kazališnog plakata u Varaždinu…). Radovi su mu publicirani u većini renomiranih časopisa za grafički dizajn (Print, Graphis, Novum, Kak…).
Kao mentor je vodio dvije međunarodne radionice u Moskvi u sklopu fesivala HiBrand 2008. Vodio je radionicu za studente u Varaždinu (Sudij dizajna na Špancir festu 2012.) i u Beogradu (Univerzalni vojnik 2013.)

Svjetlana Despot
1992. godine pokrenula je vlastiti brand Data Despot. Danas brand sadrži 14 zbirki s više od 100 različitih proizvoda. Njezin glavni interes leži u istraživanju površinskih struktura i ponovnom otkrivanju tradicionalnih obrta putem suvremenih procesa i materijala. Njezin dizajn je lišen klišeja i posjeduje iznimno učinkovite orijentirane značajke.

Damir Gamulin
Rođen je 1974. u Splitu. Diplomirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. se samostalno bavi oblikovanjem kroz različite medije, tehnologije i pristupe a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru.
Osim na strukovnim ili umjetničkim izložbana u zemlji izlagao i/ili objavljivao u SAD, Sloveniji, Njemačkoj, Rusiji, Kini i Japanu.
Dobitnik je Počasnog priznanja za dizajn vizualnih komunikacija HDD-a 2008., 3. nagrade za grafički dizajn HDD-a 2006., Honorable Mention ZGRAF 9, 2005., Judges Choice priznanja, NY Type Directors Club 2000. U autorskom timu s Igorom Presečanom nominiran je za međunarodnu nagradu Piranesi Award 2013. Dobitnik je nagrade UHA Bernardo Bernardi 2013. i godišnje nagrade Vladimir Nazor 2013. zajedno s Margitom Grubišom, Igorom Presečanom, Ivanom Žalac, Marinom Jelčićem i Zvonimirom Kraljem za projekt Gradske knjižnice u Labinu.

Ivana Borovnjak
Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu 2005. godine produkt dizajn. Iste godine upisuje magisterij iz Konceptualnog dizajna pri Akademiji za dizajn u Eindhovenu, u Nizozemskoj. Po završetku magisterija, 2007. živi i radi u Amsterdamu, gdje surađuje na projektima s umjetnicima, grafičkim i produkt dizajnerima.
Od 2009. živi i radi kao samostalna umjetnica na projektima iz područja produkt i grafičkog dizajna u Zagrebu, posebice u kulturi i na nezavisnoj sceni. Unutar interdisciplinarnih timova, dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada u Hrvatskoj i regionalno. Članica i jedna od osnivačica Umjetničke organizacije Oaza unutar koje aktivno radi i djeluje od 2013. godine.
Kao članica Upravnog odbora, od 2010. aktivno sudjeluje na realizaciji projekata Hrvatskog dizajnerskog društva. Od 2012. predsjednica upravnog odbora HDD-a.

Predavanje, 17:00 – 18:30

Posebno predavanje održat će predavač Ivo Špigel, istaknuti poduzetnik i suvlasnik jednog od prvih i privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, koji će govoriti što znači pokrenuti vlastiti posao i postaviti ga na noge.

PANEL – CROWDFUNDING, 19:00 – 20:30

Hrvoje Hafner (moderator)
Vodeći hrvatski crowdfunding stručnjak. O crowdfunding industriji piše na blogu Crowdfunding.hr a redovito sudjeluje i savjetuje pokretače crowdfunding kampanja u kojima je do sada prikupljeno preko milijun kuna. Diplomirani inženjer elektrotehnike, zaposlen u Hrvatskom Telekomu kao stručnjak za servisne platforme gdje radi na uslugama za mobilno plaćanje.

Edi Budimilić
Veliki entuzijast za sve što je tehnologija i svemir. Poduzetnik i osnivač nekoliko tvrtki: Generation Stars (razvoj računalnih igara), GEM Studio (izrada i smještaj web stranica, prodali tvrtku), WhoAPI (istraživanje Internetskih domena), Bouxtie Inc. (eGifting), Branchub Ltd. (Linkedin za Retail industriju) te Exevio d.o.o. za privatne inovativne tehnološke projekte. Osobni cilj mu je pomoći drugim mladim poduzetnim ljudima da brže i lakše pokrenu svoj posao te krenu u lov za vlastitim snom.

Ivis Burić
Najmlađe lice u svijetu marketinga i odnosa s javnošću i osoba za koju se ne može pretpostaviti koliko daleko će dogurati. Već s 19 godina radi na svjetskim projektima za Chevrolet i General Motors, a od kraja prošle godine radi kao PR i komunikacijski manager za najuspješniji hrvatski start-up projekt Vitastiq radi čijeg je PR-a nominirana za Grand PRix finale za najbolju digitalnu PR komunikaciju. Nedavno je MediaMaketing dao Ivis velik kredibilitet u struci učinivši je glavnom dopisnicom za Hrvatsku.

Ivo Špigel
Kristian Benić / kampanja GKR Pogurajmo Bibliobus

3D PRINT, Vizkultura i Keramika

Sve dane konferencije možete sudjelovati u radionici 3D PRINTA koju će voditi Kristian Benić te pogledati vrlo zanimljivu izložbu plakata PLAKATIRANJE od Vizkulture.
U subotu, 9.05. od 11 do 13 sati, pozivamo sve osnovnoškolce da sudjeluju na RADIONICI KERAMIKE I NAKITA koju će vodit Ines Jardas i Valnea Vuković, studentice 4. godine Likovne pedagogije APURI.

Izlagači

U sklopu sajma predstavit će nam se brojni izlagači iz Slovenije i Hrvatske. Za detaljan popis svih izlagača i njihovih proizvoda/radova/brendova KLIKNI OVDJE.

After Party u Tunelu

Svake večeri od 21-22 sata Happy Hour – 25% popusta na sve!
MALE NOĆNE MUZIKE
Branko Kovačić Husta pušta od LCD Soundsystema, The Rapture, Eurythmics, M83, Arcade Fire, Les Savy Fav, Caribou pa do Vampire Weekend, PJ Harvey, The Hives, Blur i slično…