Mjesto: Rijeka
Prostor: Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI) / Soba 12 (III kat)
Vrijeme: Ponedjeljak 20. 10. 2014. s početkom u 10h i četvrtak 23. 10. 2014. s početkom u 10h

Od proizvoda do proizvoda na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Stare majice koje se skrivaju u zabačenim kutcima naših ormara i ladica, u društvu s drugim otpadnim tekstilom, ne moraju imati prašnjavu sudbinu krpe kojom čistimo i onda odbacimo. Tako je, njihovi funkcionalni pa ni modni potencijal nipošto nije nestao.

Upravo o tome ćemo imati prilike slušati i učiti ovaj ponedjeljak i četvrtak jer nam u goste iz Slovenije dolazi Jana Mršnik, docentica na području dizajna tekstila i odjeće te voditeljica Katedre za tekstilno oblikovanje na Fakultetu dizajna, www.fd.si. U okviru projekta Creative Startup Rijeka održat će radionicu pod nazivom Od proizvoda do proizvoda namijenjenu prvenstveno studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, www.apuri.uniri.hr.

Uradi sam dizajn i proizvodnja

Ono što je ljubiteljima DIY proizvodnje i dizajna sasvim normalno već duži niz godina, danas postaje globalni trend. Sva značajnija svjetska poduzeća uvela su u područje svoje djelatnosti i dizajna ideju ponovnog korištenja proizvoda kroz recikliranje i preoblikovanje, a sve to pod idejom promoviranja održivog razvoja. Iako je masovna proizvodnja još uvijek izrazito prisutna i dominira svjetskim tržištem, mogli bi reći da smo upravo zbog toga i došli do punog kruga po pitanju proizvodnje.
Što to znači? Povratak početcima: ručnom radu, osobnoj noti, kvaliteti i slobodi izrade koju pruža.

Studenti će imati priliku upoznati se s nekim od osnovnih načina recikliranja otpadnog tekstila i nekim od osnovnih tehnika ručnog rada. Pripremit će dizajnersko rješenje za proizvod te primijeniti i poboljšati naučene tehnike ručnog rada kroz samu izradu proizvoda.
Cilj projekta je razvijanje svijesti o održivom razvoju, primjeni reciklaže i DIY dizajnerskih tehnika u stvaranju novih proizvoda te prenošenje znanja krajnjem korisniku. To znači da kupac uz proizvod kupuje i znanje o izradi istog.
Polaznici radionice će redovito bilježiti (fotografirati) sve faze izrade pojedinih proizvoda. Po završetku radionice čitav projekt zaokružit će se kroz priručnik s izborom najboljih proizvoda, a kako bi se stečeno znanje prenijelo široj publici dobiveni proizvodi će se procijeniti i predstaviti na prodajnoj izložbi u prosincu 2014.

Više o predavačici

Jana Mršnik je sveučilišna diplomirana inženjerka dizajna tekstila i odjeće i samostalni stvaratelj na području kulture. Docentica je na području dizajna tekstila i odjeće te voditeljica Katedre za tekstilno oblikovanje na Fakultetu dizajna. Svojim radovima istaknula se kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini. Ima vlastitu robnu marku BelaBela, u kojoj se bavi svim područjima kreativnog poduzetništva – od dizajna i proizvodnje, do promidžbe i marketinga proizvoda produktnog dizajna. Njene proizvode možete vidjeti na Facebook stranici.

Galerija fotografija