Mjesto: Rijeka
Prostor: Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Soba 12 (III kat).
Vrijeme: Utorak 28. 10. 2014. s početkom u 10h i srijeda 29. 10. 2014. s početkom u 10h

Kad smo bili klinci često smo pronalazili načine na koji bi neki običan i svakodnevni predmet pretvorili u igračku – tada smo prvenstveno koristili maštu, danas se čini lakše baciti staro i kupiti novo.
Mašta je zasigurno preduvjet radionice Od ideje do proizvoda gdje ćemo naučiti kako modificirati i poboljšati proizvod kako bi mu produžili vijek ili dodali vrijednost. Sve to predstaviti će nam Petra Bole docentica i pročelnica Katedre za produktni dizajn na Fakultetu dizajna, www.fd.si, iz Slovenije. Ova radionica svojom temom i ciljem nadovezuje se na radionicu Od proizvoda do proizvoda i namijenjena je studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, www.apuri.uniri.hr.

Re ili Up bitno da ciklira

Po istraživanju Centra za ponovnu uporabu pokazalo se kako pojedinac godišnje odbaci barem 5 kilograma proizvoda koji su još uvijek korisni. S manje od 2 mjeseca do kraja 2014. godine da li se pronalazite u toj statistici? Što dakle možemo učiniti da spriječimo gomilanje otpada na odlagalištima? Proizvode koji više nemaju uporabnu vrijednost možemo reciklirati, dok još uvijek upotrebljive proizvode možemo spasiti upcycling-om.
Razlika između Re i Up – cikliranja je u tome što kod recikliranja izdvajamo korisne stvari koje se ponovno prerade (kao recimo papir). Kod upcyclinga proizvodu produljujemo vijek trajanja modificiranjem ili poboljšanjem oblika, kako bi ga mogli opet koristiti. Takav proizvod može biti čak i funkcionalniji nego prije ili barem na inovativan način oplemenjen.

Cilj radionice je da se studenti upoznaju s procesom dizajna i promišljanjem načina na koji možemo promijeniti funkciju predmeta ili ga poboljšati, kako bi ga mogli ponovno koristiti.
Svaki polaznik će pripremiti dizajnersko rješenje za proizvod koji bi u normalnim okolnostima bio odbačen. Nema ograničenja po pitanju vrste proizvoda, što daje slobodu promišljanja dizajna.
Čitav proces će se dokumentirati pri čemu će se i opisati primijenjene tehnike rada.

Za studente koji će pohađati radionicu

Kroz primjere iz prakse upoznat ćete se s procesom upcyclinga i njegovim značenjem. Mentorica će vas voditi kroz proces dizajna s naglaskom na pronalaženju funkcionalnih rješenja za ponovnu uporabu proizvoda, pronalaženje odgovarajućih materijala, tehnoloških procesa i marketinških mogućnosti. Radionica završava procjenom prezentacijom dobivenih proizvoda u obliku izložbe koja će se održati u prosincu 2014. Čitav proces se dokumentira, fotografira i objavljuje s tehnikama rada i konačnim proizvodom unutar priručnika. Na takav način ćemo prenijeti znanje o nastanku proizvoda široj javnosti.

Više o predavačici

Petra Bole diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Završila je poslijediplomski studij dizajna nakita na London Metropolitan University (MA Jewellery & Silversmithing). Kao dizajnerica djeluje na više područja dizajna, od industrijskog i unikatnog do modnog.
Osnivač je Društva oblikovanja nakita Slovenije / Društva dizajniranja nakita Slovenije s uspjehom u inozemstvu. Docentica je i pročelnica Katedre za produktni dizajn na Fakultetu dizajna. Trenutačno je radi na doktoratu gdje istražuje razvoj i teoriju suvremenog nakita s ciljem njegovog mapiranja na karti suvremene umjetnosti.

Galerija fotografija